Grana Padano

Parmesan er en nydelig type ost, men ost er ofte noe man trenger i store mengder, særlig hvis man skal lage for eksempel pizza. Og det er ikke til å stikke under en stol at store mengder av parmesan fort kan bli veldig dyrt.

Det har resultert i en jakt på et substitutt som smaker like godt, men som ikke nødvendigvis får lommeboken til å verke like mye. Heldigvis dette er en jakt som har resultert i en løsning på problemet – og den heter Grana Padano!

parmesan ost
Parmesan er en klassiker på pastaretter.

Hva er Grana Padano?

Hvis du har tatt en titt i fryseskapet med oster i butikken noen gang, så har du sikkert sett Grana Padano der. Det er en ost som produseres av Eldorado, og pakken består av en kombinasjon av grønn, gul, rød og hvit – som jo også er Eldorados farger.

Men hva er Grana Padano? Det er en ost som har mange fellestrekk med parmesan, som var osten vi nevnte innledningsvis. Parmesan er strengt tatt en forkortelse for Parmigiano Reggiano, som også er en type ost som er veldig enkelt å finne i butikkens osteskap.

Hvor kommer Grana Padano fra?

Grana Padano kommer opprinnelig fra Po-elvedalen, som er et sted i Nord-Italia. Denne osten har som sagt mange fellestrekk med Parmigiano Reggiano, som også har sin opprinnelse fra Nord-Italia.

Grana Padano og Parmigiano Reggiano er dog produsert to forskjellige steder i Nord-Italia, og der Grana Padano produseres er ikke produksjonsreglene like strenge som de er i forbindelse med Parmigiano Reggiano.

Grana Padano versus Parmigiano Reggiano

Grana Padano er skremmende lik Parmigiano Reggiano. Utseendemessig ser disse to ostene også ganske like ut, hvis man ser dem på produksjonsstadiet. Derfor er det ikke rart hvis det er noen som tar feil av disse ostetypene. Det kan nemlig være ganske fort gjort!

Men i praksis er Grana Padano og Parmigiano Reggiano to litt forskjellige oster. Men hva er det egentlig som skiller frem fra hverandre? Det skal vi se litt nærmere på nedenfor.

Parmigiano Reggiano

Det er én ting veldig mange ikke vet, og det er at det er Parmigiano Reggiano som er autentisk parmesan. Derfor begynner vi med den.

Parmigiano Reggiano produseres i Nord-Italia, og det er upasteurisert kumelk som blir brukt. Denne osten har en krydret aroma som parmesanen er kjent for, og det har den fått fordi osten har blitt snudd, saltet og vasket med saltvann.

I tillegg modnes v i minst 12 måneder.

Parmigiano Reggiano
Her ligger ostene på rekke og rad for å modnes.

Grana Padano

Grana Padano er på samme måte som Parmigiano Reggiano også produsert i Nord-Italia. Og osten er laget av upasteurisert kumelk, men melken er delvis skummet i produksjonsprosessen. Dette gjør at Grana Padano får den konsistensen som den har.

I motsetning til Parmigiano Reggiano vil Grana Padano oppleves som en mildere ost. Årsaken til det er at Grana Padano ikke lagres like lenge som Parmigiano Reggiano. Med det sagt, så er dette en ost som kommer i ulike varianter. Derfor er det mulig å få tak i Grana Padano også i en vellagret variant dersom du ønsker det.