Fransk nasjonalrett

Fransk matkultur er ganske kompleks. Hvis du søker etter for eksempel «norsk nasjonalrett» på Internett så kommer det umiddelbart opp et bilde av fårikål. Slik er det imidlertid ikke hvis du søker på «fransk nasjonalrett».

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på fransk matkultur, og akkurat denne matkulturen er litt mer komplisert enn noen av de andre.

Delte meninger om hva som er den franske nasjonalretten

Årsaken er rett og slett at det er delte meninger om hva som er den franske nasjonalretten. Noen vil nok si at det ikke er mulig å nevne en spesifikk matrett som kan utpekes som den franske nasjonalretten, mens andre faktisk vil prøve seg på denne vanskelige oppgaven.

Men hvorfor er det egentlig delte meninger rundt hva som er den franske nasjonalretten? Det er fordi Frankrike er et land som består av 18 regioner, og hver enkelt region har sine spesialiteter. Og hver spesialitet spiller en viktig rolle i fransk matkultur.

Tradisjoner står sterkt i Frankrike

Frankrike er et land hvor tradisjoner står sterkt, og det franske kjøkkenet er intet unntak. Det vil si at tradisjonsmat er veldig viktig for franskmennene.

Det vi i dag omtaler som tradisjonsmat ville for noen hundre år siden blitt beskrevet som «bondsk» og «barbarisk». Men det er heldigvis ikke slik det fungerer lenger. I dag anses disse smakfulle rettene som typisk for den franske matkulturen.

Her er en liten oversikt over hvilke retter som anses for å være «typisk» for den franske matkulturen, og som vi anbefaler deg på det sterkeste å sjekke ut dersom du skulle befinne deg i Frankrike en eller annen gang:

  • Bouillabaisse
  • Pot-au-feu
  • Bourguignon
  • Choucroute
  • Cassoulet
  • Tripes

Med det sagt, så er dette bare en håndfull matretter av all maten som har sin opprinnelse i Frankrike. Det vil si at selv om du kanskje ikke synes at noen av disse rettene høres fristende ut, så finnes det alltids noe som du kan like. Det gjelder bare å vite hva man liker!

Pot-au-feu – en sikker vinner

Med utgangspunkt i listen vi skisserte ovenfor, så er det særlig en matrett som vi kan trekke frem som noe som har spilt en veldig viktig rolle for Frankrike når det kommer til mat. Og det er matretten Pot-au-feu.

Pot-au-feu er nok det nærmeste franskmennene kommer en nasjonalrett. Med det sagt, så er det ikke slik at matretten har en offisiell status som Frankrikes nasjonalrett på samme måte som fårikål har i Norge, men i noens øyne så er det dette som er landets nasjonalrett.

Er dette første gangen du hører om Pot-au-feu? Det er ikke noe du trenger å være flau over, for det er selvsagt ikke slik at alle er oppdatert på all verdens matkunst. Det er helt naturlig, så det trenger du ikke å tenke så mye på! Men Pot-au-feu er altså en veldig viktig rett for Frankrike. En sikker vinner, rett og slett!

Hva er Pot-au-feu?

På godt norsk vil Pot-au-feu blitt beskrives som «fersk suppe med kjøtt». Men hvis du spør en franskmann eller noen med kunnskap om fransk kokkekunst, så ville de nok sagt at det er en altfor vag beskrivelse. Og det er nok vi helt enig i. Pot-au-feu er mye mer enn bare en fersk suppe med kjøtt!

Men som nordmenn kan det være relativt utfordrende å lage en autentisk Pot-au-feu. Det er nemlig ikke sikkert at man har alle ingrediensene som brukes i en slik gryte tilgjengelig her til lands. Og når det er tilfellet, så er man nødt til å jobbe med de råvarene man har. Dette trenger man til å lage Pot-au-feu – om enn noe fornorsket:

  • Purreløk
  • Gulerøtter
  • Stangselleri
  • Løk
  • Fennikel
  • Hvitløk
  • Kålrabi
  • Poteter
  • Nellik
  • Rundbiff, evt. Grytekjøtt
  • Bibringe
  • Laubærblad
  • Persille
  • Pepper
  • Timian
  • Rosmarin

Det er med andre ord en suppe som er proppfull av forskjellige grønnsaker, og så blir den akkompagneres med godt kjøtt. Hvilken type kjøtt man ønsker å bruke, er imidlertid opp til en selv.

Ukomplisert tilberedning

Selv om fransk matkultur fremstår som ganske komplisert, så er ikke tilberedningen av Pot-au-feu det. Det er i motsetning til den franske matkulturen veldig ukomplisert! Det er bare å begynne med å kutte grønnsakene, som tilsettes gryta litt etter litt.

Pot-au-feu er en relativt enkel gryte som det ikke tar veldig lang tid å tilberede. Medregnet tiden det tar å preppe ingrediensene (det vil si å skrelle, kutte opp, osv), så vil det kanskje ta rundt 2 timer. Det er veldig praktisk, i og med at du ikke er nødt til å vente i evigheter på middagen!